Article
מגוון דרכים להורדת סטרס
דרכים להורדת סטרס
החיים המודרניים מלאים בסטרס: בעבודה, במשפחה (זוגיות ילדים), חוסר ודאות כלכלית, וטכנולוגיה שמייצרת עומס מידע בלתי נגמר (וזה מבלי להתייחס למלחמה או מגיפה שפורצת באופן מפתיע לחיינו ומשבשת אותם לגמרי).
עם זאת, לכל תרבות וחברה קיימות שיטות ייחודיות להתמודדות עם סטרס, המבוססות על מסורת, רוחניות ואורח חיים מקומי.
במאמר זה, אסקור גישות שונות להורדת סטרס, שמיושמות במספר מדינות ותרבויות, חלקן אוניברסאליות,
וכיצד אלו ניתנות ליישום על ידי כל אחד מאיתנו בחייו שלו.
ראשית, נגדיר מהו סטרס, וכיצד הוא משפיע עלינו?
סטרס (לחץ) הוא תגובה טבעית של הגוף והנפש למצבים הנתפסים כמאיימים, מאתגרים או דורשים התמודדות מיוחדת. הוא מופעל כאשר אנחנו חשים סכנה (אמיתית או מדומיינת), ומתבטא בשחרור הורמונים כמו אדרנלין וקורטיזול, שמכינים אותנו ל”מצב חירום” או מצב הישרדותי.
למעשה, לא כל סטרס הוא שלילי. במינונים נמוכים הוא יכול להיות מניע להשגיות, להגביר ריכוז ודריכות, ולעזור לנו להתמודד עם אתגרים. למשל, לפני מבחן, ריאיון עבודה או תחרות ספורט.
לחץ/סטרס עשוי להיות חיובי ולאפשר לנו לחדד את הביצועים שלנו, את יכולת הריכוז והשאיפה לייצר הצלחה.
אבל כאשר הסטרס הופך לכרוני או מוגזם, הוא פוגע בבריאות הפיזית והנפשית, והוא הופך להיות שלילי.
סטרס שלילי עלול לפגוע בנו במספר היבטים ולייצר השפעות שליליות בחיינו. לדוגמא:
1. בעיות פיזיות – כגון : עלייה בלחץ דם ודופק מהיר, מערכת חיסונית מוחלשת (נטייה גבוהה יותר לחלות), הפרעות שינה, עייפות מתמשכת, בעיות עיכול (כגון מעי רגיז), פגיעה בחושים חיוניים (שמיעה, ראייה ) וכדומה.
2. השפעות נפשיות – כגון: חרדה ודיכאון, עצבנות וחוסר סבלנות, ירידה ביכולת קבלת החלטות וריכוז, תחושת חוסר שליטה וחוסר אונים
3. השפעות על אורח החיים - נטייה להתמכרויות (עישון, אלכוהול, אכילה ריגשית ואוכל לא בריא), התרחקות חברתית או מתחים במערכות יחסים, ירידה בתפקוד בעבודה, בלימודים או באינטימיות ועוד.
אז מה עושים? כיצד ניתן להוריד סטרס ?
מכיוון שסטרס הוא חלק בלתי נמנע מהחיים, חשוב ללמוד כיצד לנהל אותו באופן בריא.
לכל תרבות בעולם יש שיטות משלה להפחתת מתח אישי ונפשי, ודווקא מתוך המגוון הזה, ניתן ללמוד דרכים חדשות להתמודד עם סטרס בצורה טובה ויעילה יותר, באופן טבעי מבלי להשתמש בתרופות וכימיקלים.
יפן: “יערנות מרפאת” (Shinrin-Yoku)
ביפן פיתחו את המושג “שינרין-יוקו” – רחצה ביער. מחקרים הוכיחו כי שהייה ביער, נשימה עמוקה והתחברות לטבע מפחיתים את רמות הקורטיזול (הורמון הסטרס), משפרים מצב רוח ומחזקים את המערכת החיסונית.
כיצד אפשר לאמץ?
אפשר לנסות לטייל בטבע לפחות פעם בשבוע, להתנתק מהטלפון ולהיות מודעים לנשימה ולריחות סביבנו. מחקרים הוכיחו את השפעת הטבע על נפש האדם ועל הרגעתו.
הודו: יוגה ומדיטציית מיינדפולנס
היוגה והמדיטציה הן מהשיטות העתיקות ביותר להפחתת סטרס.
היוגה מחברת בין גוף לנפש דרך תרגילי נשימה, מתיחות וריכוז, בעוד שמדיטציה עוזרת לשחרר מחשבות טורדניות ולהיות נוכחים ברגע ב"כאן ועכשיו"..
איך אפשר לאמץ?
אפילו 10 דקות של מדיטציה ביום או תרגול יוגה פשוט, יכולים להשפיע לטובה על רמות המתח בגוף.
סקנדינביה: “הוגה” (Hygge) – חוויית הנוחות הפנימית
בתרבויות הסקנדינביות קיים מושג שנקרא “הוגה” – יצירת תחושת חמימות, נוחות ופשטות. זה יכול לכלול ישיבה ליד האח עם כוס תה חם, קריאה לאור נרות, או בילוי עם חברים באווירה נעימה.
איך אפשר לאמץ?
ליצור פינות חמימות בבית (אפשר תוך שילוב אקססוריס כגון: שטיח, וילון, כורסת רביצה, נרות, שומר מסך של תמונות מרגיעות ועוד), להאט את הקצב ולבלות זמן איכות עם האנשים הקרובים לנו.
אפריקה: ריקוד ומוזיקה כתרפיה
במדינות רבות באפריקה משתמשים בריקוד ובמוזיקה כדרך לשחרור רגשות ומתחים. התנועה הקצבית עוזרת להוריד סטרס, משחררת אנדורפינים ותורמת לחיבור חברתי.
איך אפשר לאמץ?
אפשר לרקוד לבד בבית עם מוזיקה אהובה או להצטרף לשיעורי ריקוד קבוצתיים.
מוזיקה היא משחררת, גורמת הנאה והעלאת מצב הרוח.
מדינות ים-תיכוניות: ערך ה”סייסטה” והמפגשים החברתיים
במדינות כמו ספרד, איטליה ויוון נהוג לקחת הפסקות צהריים ארוכות, לאכול יחד עם המשפחה, וליהנות משעות מנוחה. בנוסף, קיים דגש חזק על חיי חברה פעילים – מפגשים עם חברים, שיחות ארוכות ואוכל משותף נחשבים לחלק מהותי מאורח החיים.
איך אפשר לאמץ?
לנסות לקחת הפסקות יזומות במהלך היום, לשלב זמן איכות עם חברים ובני משפחה, ולתת חשיבות למנוחה אמיתית (ולא רק בסופי שבוע). להשתדל להשקיע יותר זמן איכות בילוי עם משפחה וחברים.
התרבות הסקנדינבית (שוודיה, נורווגיה, פינלנד ואיסלנד) והתרבות הרוסית
במדינות הסקנדינביות וברוסיה קיימת מסורת של סאונה ואמבטיית קרח כבר מאות שנים.
שם נהוג לעבור מסאונה חמה ישר למי קרח (אגם קפוא, טבילה בקרח או אמבטיית קרח), כדי לעורר את הגוף , לשפר את זרימת הדם ולהגביר את החיוניות.
בשנים האחרונות נמצא כי קיים קשר בין חשיפת הגוף למים קרים (בטמפרטורה של 1-10 מעלות צלזיוס) לשיפור הבריאות והפחתת הסטרס (הפחתת רמות הקורטיזול, שיפור זרימת הדם, הפחתת מתח השרירים, הגברת האנרגיה והמיקוד ושיפור מצב הרוח).
אמבטיות קרח לא מתאימות לכל אחד, במיוחד לא למי שסובל מבעיות לב או לחץ דם, לכן מוטב להתייעץ עם רופא לפני שמתחילים בשיטה זו.
ישראל: הומור ואווירה בלתי פורמלית
בישראל, הומור משמש ככלי משמעותי להתמודדות עם סטרס. תחושת הקהילה, חיי החברה הפעילים והגישה הישירה עוזרים לפרוק מתחים ולשמור על פרופורציות.
איך אפשר לאמץ?
לצחוק יותר, למצוא רגעים קלים גם בזמנים קשים, ולחפש תמיכה חברתית במקום לסחוב את הלחץ לבד.
קיימות דרכים נוספות לטיפול והורדת סטרס שהן אוניברסאליות ומאפיינות תרבויות שונות ומגוונות, כגון:
אומנות ויצירה
פעילות יצירתית כגון: פיסול, ציור, נגינה או כתיבה יכולות לסייע בשחרור מתחים ולהסיח את הדעת ממחשבות מלחיצות.
מניסיון אישי שלי, כשהתחלתי ליצור תכשיטים ולצבוע מנדלה, זה איפשר לי המון רוגע פנימי ונינוחות.
פעילות גופנית וספורט
ריצה, שחייה, פילאטיס, אירובי, הליכה ועוד, זו דרך נפלאה לשחרור אנדרופינים. זאת בשילוב תרגילי נשימה ומתיחות יכולים לעזור ולסייע בהורדת מתח באופן מיידי.
טיפולי מגע וטיפולים אלטרנטיביים
טיפולי מגע (כגון: עיסוי, רפלקסולוגיה, דיקור סיני, שיאצו וטווינא, רייקי והילינג וכד'), הומאופטיה וארומתרפיה (טיפול באמצעות שמנים אתריים וצמחי מרפא), הינם ידועים כמפחיתי סטרס, ע"י יצירת תגובה פיזיולוגית שמרגיעה את מערכת העצבים, משחררת מתחים ומשפרת את האיזון הנפשי והגופני.
שינה
חוסר שינה ידוע כגורם המגביר סטרס וחרדה ולכן חשוב להקפיד על שינה טובה ומסודרת. שגרה קבועה, הרחקת מסכים לפני השינה ויצירת סביבה שקטה, חשוכה ורגועה עשויים לסייע בשיפור השינה.
סקס
סקס היא דרך טבעית ויעילה מאד להפחתת סטרס המשפיע על הגוף והנפש , באמצעות שחרור הורמונים מרגיעים (אוקסיטוצין – "הורמון האהבה", אנדרופינים, וסרטונין ). הורמונים אלו מפחיתים מתח ויוצרים תחושת רוגע ואושר. קיום יחסי מין, מפחיתים את רמות הקורטיזול (הורמון שמופרש במצבי סטרס) בצד חיבור ריגשי ותחושת בטחון, שייכות ואהבה.
עיסוק בתחביבים
פעילות כמו בישול, קריאה, גינון, שייט/גלישה בים, או אפילו משחקי קופסא, יכולים לסייע בהורדת סטרס.
בעלי חיים
מחקרים רבים הראו שבעלי חיים יכולים להשפיע עלינו ריגשית , פיזיולוגית ונפשית –
ליטוף ומשחק עם חיות מחמד גורם לשחרור אוקסיטוצין , הורמון שמחזק את תחושת החיבור והרוגע. כמו-כן, הגברת הפעילות הגופנית (רכיבה על סוסים, שחייה עם דולפינים, טיולים עם כלבים – כל אלו מעודדים תנועה, משחררים אנדרופינים להפחתת מתח ושיפור מצב הרוח). חיות המחמד מאפשרים לרוב נוכחות מרגיעה ומנחמת, ומספקים תחושת בטחון. בעלי חיים מתקשרים בשפת הגוף ודרך אינטראקציה פשוטה המאפשרים אינטימיות, תחושת בטחון וחיבור.
חיבור רוחני / דתי
רוחניות וחיבור אל הדת יכולים לשמש כלים רבי עוצמה להפחתת סטרס ולהשגת שלווה פנימית. באמצעות חיבור למשמעות ותקווה, תפילה (שחרור דאגות באמצעות מסירתן לכח עליון), טקסים והרגלים קבועים (הדלקת נרות, שמירת שבת, צום או חזרה על מנטרה בהתאם לכל דת ואמונה), הכרת תודה וסליחה.
כאמור, לכל תרבות וחברה יש את הדרכים שלה להפחתת סטרס, אך בסופו של דבר המשותף לכולן הוא החיבור לטבע, לתנועה ומגע, לקהילה ולמודעות אישית, וחיבור אל הערכים והנורמות החברתיות.
כמאמנת מנטאלית אני תמיד ממליצה לשלב בין מספר שיטות .
השילוב עשוי לעזור למצוא את מה שהכי מתאים לנו ליצירת איזון פנימי, ולהפוך את ההתמודדות עם סטרס כחלק בלתי נפרד מאורח החיים ומהיכולת שלנו לחיות את חיינו באופן שליו ונינוח יותר, ולאפשר לנו לראות את החיים בשלל צבעים וגוונים.
זכרו,
"אם אתם מדוכאים אתם חיים בעבר,
אם אתם בלחץ אתם חיים בעתיד,
ואם אתם רגועים אתם חיים בהווה "
בברכה
סיגלי ריכלין – אבחון הכוונה ומשמעות

New Paragraph
share this
Related Articles
Related Articles


